Skip to main content
Anascetta, Anas-Cëtta, Nas-cetta or Nas-cëtta. From Langhe Nascetta del Comune di Novello DOC.
Nascetta
Endelig lanserer Grand Wines sin første vin i basisutvalget, det vil si at det nå er mulig å kjøpe denne vinen i alle Vinmonopolets butikker som er kategori 6 eller høyere. Og det har blitt skrevet mye om både druen og denne vinen som nå finnes i basisutvalget, nemlig Le Strette Langhe Nas-cëtta. Le Strette har også en enkeltmarksvin, Le Strette Langhe Nas-cëtta Pasinot, som har vinraker som daterer tilbake til 1948.

Botti skriver følgende: Det er også svært gledelig å se lansering av Nebbiolos ukjente søster Nascetta på Vinmonopolet. Druen hadde sin storhetstid i Piemonte på slutten av 1800-tallet og hadde sitt sete i kommunen Novello. I 1877 skrev Giuseppe dei Conti di Rovasenda et essay om druen som han omtalte som veldig delikat og utsøkt. Druen ble derimot ikke dyrket vidstrakt rundt i Piemonte og to faktorer gjorde etterhvert at druen var faretruende nær utrydding – Phylloxera og fattigdommen etter andre verdenskrig. I tiden etter krigen søkte vinbøndene etter druer som var resistente og mer produktive sett i lys av volumproduksjon.

Druen var mer eller mindre utryddet da Elvio Cogno og svigersønnen Valter Fissore reoppdaget og reddet druens eksistens på 1990-tallet. Sammen med Savio og avdøde Mauro Daniele hos vinprodusenten «Le Strette» begynte Cogno en lang kamp for øke Nascettas anerkjennelse. I I 2000 ble Nascetta offisielt registrert som stedegen drue fra Langhe. I 2004 fikk druen sin bekreftelse som bekrefter geografisk område og en viss kvalitet igjennom status som Langhe DOC Nascetta (Denominazione di origine controllata). Druene kan komme fra hele Langhe og vinene må inneholde minst 85% Nascetta. I 2010 fikk Novellos historiske betydning for druen sin anerkjennelse med opprettelsen av DOC Langhe Nas-Cëtta di Novello. Her må druene komme fra kommunen og det er lovbestemt at vinen må inneholde 100% Nascetta.

I dag er det 13 produsenter av Nascetta i Novello og tilsammen 35-40 produsenter innenfor Langhe-regionen. Tilsammen dyrkes det 33 hektar vinmark med druen. (15 hektar i Novello).
Når det gjelder karakteristikken av Nascetta er en tynnskinnet, semi-aromatisk drue om krever lang vekstsesong, og vinstokkens produktivitet er variabel. I enkelte årganger kan vinplantene gi god produksjon, mens i andre årganger er det tilnærmet ingen druer å hente. Druene er blant annet sensitive for ulike typer råte og Botrytis. Syre-nivået er generelt lavt til middels, noe som kan påvirke friskheten i vinene. Alkoholnivået kan variere, gjerne fra 12 til 13,5%. Generelt har viner på Nascetta bra struktur, fedme og god aromatikk, ofte med kryddertoner, urter og en floral overtone. Fruktkarakteren kan variere fra epler, sitrus og stenfrukter til nøtter og honning og med urteaktig preg av rosmarin og salvie.