Skip to main content
Nebbiolo
Nebbiolo
Hvis du liker vinene dine store, dristige og røde, bør Nebbiolo være på vin-radaren din. Denne druen, som kommer fra Nord-Italias Piemonte-region, er kjent for å produsere kraftige, fyldige og nådeløst tanniske viner – samtidig som den ser like blek ut som Pinot Noir! Mest kjent er det druen som går inn i Barolo og Barbaresco, to av verdens mest ærede (og dyrere) viner.

Navnet Nebbiolo kommer fra nebbia, det italienske ordet for “tåke”. Dette er sannsynligvis fra den hvite, pulverlignende naturlige blomstringen på druene som vises i høstsesongen. Eller fra det faktum at de beste Nebbiolo-stedene ligger over tåken som samler seg i dalen.
Selv om Nebbiolo bare utgjør ca 8% av alle druene som dyrkes i Piemonte, dyrkes mer av denne druen her enn noe annet sted i verden.
Til tross for at den er en viktig del av to av landets fremste viner, dyrkes Nebbiolo sjelden noe annet sted i Italia.
På samme måte som Pinot Noir, er Nebbiolo en utrolig krevende variant å dyrke. Den blomstrer tidlig, modnes sent, og kan slite med å modnes helt. Den ser også ut til å foretrekke spesifikke åssideplasseringer og leire- og siltbasert jord.

I likhet med Pinot Noir, anses Nebbiolo for å være en “terroir-utrykksfull” variant, ved at den tar opp mer av jord-, jord- og klimaegenskaper sammenlignet med andre druer, noe som betyr at den kan smake veldig forskjellig avhengig av hvor den er dyrket.
Nebbiolo holder seg godt til fett kjøtt, da kjøttet hjelper til med å balansere tanninene. Velg mindre vilt kjøtt som ribeye-biff, indrefilet av okse og stekt kalkun. Du kan også prøve å kombinere med pølse, stekt and eller stekt svineskank.
Nebbiolos aromaer av tjære og roser trenger en funky, men ikke for overveldende, type ost. Se etter en ost som er kremet og fet, for eksempel burrata, parmigiano reggiano, kuost eller geitost.
Til tross for Nebbiolos fruktige aromaer, er vinen aksent av lakris og krydder. Prøv å koble Nebbiolo med svart eller hvit pepper, salvie, sichuan pepper, estragon, anis og kanel.
Du kan aldri gå galt med salte, smøraktige og skarpe grønnsaker. Hvitløk, trøfler, oliven, kapers, butternut squash, villsopp, polenta, purre, tomatbaserte sauser og pizza passer godt sammen med Nebbiolo.
Nebbiolo og mørk hasselnøttsjokolade er også en utrolig god kombinasjon, da bitterheten i både mørk sjoklade og nøttene, matcher druen utrolig godt.

Nebbiolo smaksprofil og matkoblinger
Ikke bare ser Nebbiolo-viner lette ut, de lukter også lett, med avvæpnende rød frukt og rosearomaer som virvler rundt nesen. Det hele endres i det sekundet det kommer inn i munnen din. Hvis du ikke har forstått konseptet med «snerping» tidligere, vil du nå merke en læraktig smak klamre seg til tennene, tungen og tannkjøttet. Forvent at det blir fulgt opp med deilige, jordaktige smaker av kirsebær, kaffe og anis som tørrer ut munnhulen.
Grand Wines har mange nebbiolo-viner, som Langhe Nebbiolo, Barolo og Barbaresco, samt en rosé Langhe Nebbiolo. Musserende Nebbiolo er en sjeldenhet og denne er produsert på klassisk metode, dvs 3 år på flaske sammen med bunnfall, slik at du får kompleksitet og dybde. Flott til salt mat og også som aperitif.