Skip to main content
Franciacorta
Franciacorta
Franciacorta er en musserende vin fra den italienske provinsen Brescia (Lombardia) med DOCG-status. Den ble tildelt DOC-status i 1967, betegnelsen inkluderte da også røde og hvite stilleviner. Siden 1995 har DOCG-klassifiseringen utelukkende vært gjeldende for de musserende vinene i området.

Det er Franciacorta-metoden som garanterer kvaliteten på hver eneste flaske, også i dag. Strenge, grundige reguleringer for å oppnå viner av absolutt toppkvalitet: bruk av utelukkende edle druesorter plukket for hånd, naturlig andregjæring på flaske og deretter langsom modning på bunnfallet i ikke mindre enn 18 måneder, 30 måneder for enkeltårgangsviner (millesimato) og en totalsum på 60 måneder for «Riservas». Vinen er stort sett tørr (lite sukker) fra pas dosé (ingen suklkertilsetning) og opp til brut (maks 15 gram sukker per liter).

Druer som er tillatt i Franciacorta
Franciacorta er laget med Chardonnay, Pinot Nero og Pinot Bianco, med opptil 50% av sistnevnte tillatt. En ny drue, Erbamat, er nylig tilsatt, til maksimalt 10%.

Franciacorta sitt terroir
Italias svar på Champagne og landets ledende musserende vinregion ligger i en region som er «pre-alpint», er svært kontinentalt, men har to formildende faktorer: Iseosjøen i nord og Monte Orfano i sør. Nærheten til innsjøen har en enorm dempende effekt på temperaturene både sommer og vinter.

Bevis på dette ligger i Franciacortas typiske middelhavsvegetasjon, som inkluderer både ville og naturaliserte plantearter sammen med de som er enkle å dyrke, som oliventreet. I vekstperioden for vinstokkene (april til oktober) er gjennomsnittlig nedbør 500-600 mm, omtrent to tredjedeler av det totale årlige. Franciacorta-området er trekantet i form, med en topp i nord som berører den sørlige bredden av Iseosjøen.

Innenfor dette trekantede amfiteateret kan vi ganske tydelig skimte morenene som ble dannet under istiden, takket være en stor isbre som kom fra Val Camonica, og som delte seg i to grener rett etter bassenget til innsjøen, med en liten i øst. og en mye større og viktigere mot vest.

Ikke mindre viktig er Monte Orfano, som beskytter Franciacorta mot fuktigheten i Padana-dalen. Monte Orfano har kalksteinsjord, ganske forskjellig fra den morene opprinnelsen til resten av Franciacorta. Her er vinstilen strammere og kalkere.

Den morene opprinnelsen til de andre delene av regionen er like avgjørende. Morenejord gjør at pH-verdiene ikke er like høye som i Champagne og syrligheten er nesten halvparten av nivået man kan oppnå i Champagne-regionen.

Dette betyr at musserende viner i Franciacorta lages med fokus på å trekke ut et renest mulig uttrykk fra druene, uten en oksidativ stil.

En av de grunnleggende egenskapene til Franciacortas morene-jord er et enormt vell av tilsatte mineraler, som er forskjellige fra de som kun kommer fra bergartene som finnes der, og danner grunnlaget for områdets høykvalitets vindyrking.

Det forekommer ofte hagl i Franciacorta og ved lov er det ikke lov å bruke nett eller vær-kanoner, siden det er såpass tett mellom landsbyene i området. For noen utsatte produsenter, har de løst dette ved å fordele vinmarkene over et større område, slik at risikoen fordeles og at haglbygene ikke rammer alle vinmarkene.

Grand Wines har fem produsenter fra hele appellasjonen, fordelt slik at man kan smake forskjeller i stilen representert av stedet de kommer fra. Dette er vin med eleganse og høy kvalitet beregnet for vinentusiaster og de som elsker Champagne-stilen.