Skip to main content
Colli Tortonesi Timorasso Derthona
Colli Tortonesi Timorasso Derthona
Den lille, men bemerkelsesverdige vinregionen Colli Tortonesi i Piemonte, Italia, er kanskje ikke så kjent som naboregionene Barolo eller Barbaresco, men den skjuler en skatt som vinelskere verden over burde oppdage – Timorasso Derthona. Denne sjeldne og fortryllende vinen har begynt å tiltrekke seg oppmerksomhet for sitt unike uttrykk og karakter.

Colli Tortonesi DOC dekker 30 kommuner helt øst i Piemonte, alle innenfor provinsen Alessandria. Tortona, byen sitert i DOC-tittelen, ligger i det nord-vestlige hjørnet av sonen ved foten av åsene som bærer navnet. Dette er virkelig overgangstopografi, som representerer ikke bare porten mellom Po-slettene og Middelhavet, men også de aller nordligste delene av Apenninene. Denne typen landskap fører naturligvis til betydelig variasjon i mesoklima, høyde, aspekt og jordkjemi – nøkkelkomponentene i terroir – som igjen gir lokale druedyrkere den luksusen de skal velge når de skal velge sine vinmarker.

Timorasso-druen, en gammel piemontesisk druesort som dyrkes hovedsakelig i Colli Tortonesi-området, har en lang historie som går tilbake til middelalderen. Imidlertid ble den nærmest glemt gjennom store deler av det 20. århundre, før Walter Massa og noen lidenskapelige vinprodusenter bestemte seg for å gjenopplive den på 1980-tallet. Derthona er det gamle navnet på byen Tortona, som ligger midt i denne regionen, og gir dermed vinen sitt spesielle navn.

Timorasso Derthona skiller seg ut for sin komplekse karakter og evne til å utvikle seg over tid. Den har en strålende gyllen farge og en aroma som kan beskrives som en bukett av hvite blomster, sitrusfrukter og mineraler, med hint av honning og nøtter. På ganen avslører den en fyldig kropp, balansert syre og en imponerende mineralitet som gjenspeiler jordsmonnet der den dyrkes. Mens noen viner er best når de er unge, er Timorasso Derthona kjent for sin evne til å modnes vakkert over flere år. Etter noen år i flasken kan den utvikle mer komplekse aromaer og en rundere munnfølelse, noe som gjør den til en favoritt blant samlere og vinelskere som verdsetter subtilitet og dybde.

Vinprodusentene i Colli Tortonesi har gjort en bemerkelsesverdig innsats for å fremme Timorasso Derthona og regionen som helhet. De jobber med dedikasjon og respekt for både druen og miljøet, ved å bruke bærekraftige og biodynamiske metoder i vinmarkene sine. Dette bidrar ikke bare til å bevare det unike terroiret, men det gir også vinen et ekstra preg av autentisitet og karakter.

Er du glad i hvitvin er dette området ekstremt spennende, særlig for norske smaksganer som er opptatt av syrlighet og mineralitet. Grand Wines har en svært god produsent her, som også scorer svært godt internasjonalt, nemlig La Spinetta sin Colli Tortonesi Timorasso Derthona. Salute!