Skip to main content
Folini Valtellina

Folini

Valtellina, en tverrgående dyp dal helt nord i Lombardia, har produsert vin i over 2000 år. I dag er den kjent for sine lyse, kirsebærduftende viner laget av druesorten Nebbiolo, kjent her som Chiavennasca (etter den nærliggende byen Chiavenna). De to typiske vinene fra området er Rosso di Valtellina og den kraftige Sfursat (Sforzato) basert på tørkede druer.

Jordsmonnet her er grusaktig, godt drenert og rik på silika. Det er strødd med større steiner, som samler varme gjennom dagen og slipper den ut om kvelden. Dette er en viktig fordel, siden det bidrar til å forhindre frost om våren og også modererer områdets høye temperaturvariasjon i døgnet. Disse jordforholdene er godt egnet for kvalitetsvindyrking, og komplementeres av Valtellinas kjølige, men solrike mesoklima, uten tvil den viktigste faktoren for å skape den modne, levende vinstilen. Soppsykdommer holdes på et minimum av kjølig alpine bris og varmere luftstrømmer som blåser inn fra Comosjøen.

Follini-familien kjøpte på midten av 1900-tallet en liten vingård på 4000 kvm i hjertet av Dos Bel. Halvparten av druene ble solgt, og den andre delen ble vinifisert til personlig bruk og for familien. I 2008 forlot far Folini jobben for å være bonde på heltid i familiens vingård og områdene rundt, og skapte samtidig en liten kjeller i Chiuro, som snart ble familiens hjem. I 2016 ble Francesco Folini eier av vingården og Cantina Folini født, med en første produksjon på 2000 flasker/år og 5 hektar vinmarker. De har økt produksjonen og tilegnet seg endel ny mark de siste årene, men er fortsatt en liten produsent.

For å skape høykvalitetsvin, praktiseres «green harvest» i opptil to runder, samt lavt utbytte og modning av et begrenset antall drueklaser. Terreng, skråning, høyde og solorientering påvirker resultatet og gir Follini et fortrinn som resulterer i svært gode druer. Et langvarig samarbeid med den velkjente produsenten «Nino Negri», som får 80 % av druene, gir Folini mulighet til å selektere de beste druene fra utvalgte vinmarker, og utnytte disse til egen vinproduksjon. Folini er en liten produsent, noe som gir mulighet til raske avgjørelser og produsere det de selv ønsker med tanke på årgang og stil.

I kjelleren benyttes ståltanker, barriques, 500 L tonneaux eller større fat. Vinen roteres under modningen og ender ofte med å hvile en periode på ståltank før flasketapping. Vinene fra Folini gir et godt uttrykk av Valtellina og leverer en imponerende kvalitet.

Folini Rosso di Valtellina

Rosso di Valtellina

Folini Dos Bel Riserva

Dos Bel Riserva

Folini Sforzato di Valtellina

Sforzato di Valtellina